Ons verhaal

VRIJ in Culemborg is gelegen op Landgoed Anckerwaerdt. Het landgoed was tot circa twaalf jaar geleden een fruitbedrijf zonder opvolger. De familie Kroezen heeft de negen hectare herontwikkeld tot NSW-landgoed waarbij VRIJ als hoofdgebouw functioneert. De boerderij is nog altijd origineel hoewel het voorhuis omstreeks 1850 opnieuw is opgebouwd toen het destijds afbrandde. Van de Deel (de voormalige koeienstal) is niet bekend wanneer het gebouwd is maar men schat halverwege de 18e eeuw. Kenmerkend en tevens sfeerbepalend zijn de Philibertspanten die met behulp van architectenbureau TANK uit Amsterdam schitterend zichtbaar zijn gemaakt.

Groen, groener ..

VRIJ is niet alleen omgeven door groen, ze ís ook nog eens heel erg groen! De aanwezige zonnepanelen voorzien naast het pand ook de aardwarmte-installatie van zonne-energie. De aardwarmte-installatie verwarmt én koelt het pand met – het woord zegt het al – aardwarmte. De biologische moestuin voorziet grotendeels in verse groenten en binnen het bedrijf zijn verschillende maatregelen genomen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Denk daarbij aan gezuiverd tafelwater in onze ‘VRIJ-flessen’, waardoor geen transport nodig is voor plat en bruiswater. In de toiletten vind je geen papieren handdoekjes of handendroger maar kleine katoenen handdoekjes die honderden keren meegaan. VRIJ heeft sinds kort het Gouden Green Key certificaat!

Bekijk hier onze MVO-verklaring.

SJEF

Sjef – onze Vizsla – is een allemansvriend. Een echte VRIJsok! Niet voor niets noemde het baasje van zijn moeder hem een ‘klittenband’ hond. Hij drentelt graag om je heen en begroet iedereen alsof het een lieve lust is. Naast héél veel rennen houdt hij ervan om door de bebossing te sprinten op zoek naar wildgeuren. Hij gaat dan ook maar wát graag mee op een wandeling op en rondom Anckerwaerdt. Met zijn rode vacht lijkt Sjef op zijn eveneens roodharige baasjes. Of was het nou andersom?

 

Moniek Spruit – is mede-oprichter en exploitant van VRIJ in Culemborg. Ondanks haar relatief jonge leeftijd van 25 jaar, toch al ervaren in de business to business wereld en door de wol geverfd als het gaat om gastvrouwschap en horeca ervaring. Haar visie? ‘Kan niet, bestaat niet en nee is geen optie.’


Landgoed Anckerwaerdt
Beusichemsedijk 17, Culemborg